ArchitekturaDom w górachDom w lesie

K Valley House

Photographer

Lance Herbst

Place

Thames, New Zealand

479

About inspiration

Tekst od Architektów: Klientami jest para, reżyser i kierownik zdjęć w branży filmowej, a ich praca polega na filmowaniu na planie przez długi czas. Ten dom to przestrzeń, do której wracają między filmowaniem. Teren to 20 hektarów pól uprawnych nad rzeką Kauaeranga w dolinie o tej samej nazwie, rozciąga się od wysokiego zbocza wzgórza do brzegów rzeki i obejmuje pagórek, z którego roztacza się panoramiczny widok na pola uprawne poniżej i rodzimy busz na przeciwległych zboczach doliny.

 

 

Klienci wymagali domu, który angażowałaby się w to miejsce zarówno w sposób filmowy, jak i praktyczny, gdyż prowadzą samowystarczalne życie, w tym uprawę roślin, hodowlę zwierząt i rzeźnictwo. Parze zależało na materiałach, które mają patynę wieku, o zrównoważonym rozwoju, recyklingu i adaptacyjnym ponownym użyciu. Naszą odpowiedzią było skoncentrowanie niewielkiej bryły budynku, która została określona w briefie, w pojedynczą geometryczną formę, która idealnie współgrała ze stromizną zbocza, ingerując w nie i tworząc wrażenie unoszącego się nad ziemią budynku.

 

 

Czerpiąc z powszechnego w tej dzielnicy stylu zardzewiałych szop z blachy falistej, pokryliśmy dom zardzewiałymi arkuszami blachy falistej, swego rodzaju wiejskim kamuflażem. Końcowo budynek został wykonany w dużej mierze z materiałów i elementów pochodzących z recyklingu, które klienci zakupili w trakcie trwania budowy.

ArchitekturaDom w górachDom w lesie