Seon Heul Sup House
ArchitekturaDom w górachDom w lesie

Seon Heul Sup House

Architect

SOHUN Architects & Planners

Photographer

Seon Heul Sup Hous

Address

Cheju, Południowa Korea

496

About inspiration

Seon Heul Sup to urokliwe schronienie, wtopione w serce lasów Gotjawal na Jeju.

 

Ta dwupiętrowa rezydencja została stworzona jako idealne miejsce na spokojny wypoczynek, pozwalając mieszkańcom całkowicie zanurzyć się w naturalnym pięknie wyspy. Umieszczona przy górze Albam Oreum i malowniczym lesie na północ od Seonheul-ri, “Seon Heul Sup” oferuje wyjątkowy widok na lasy Gotjawal, gdzie delikatny blask latarni rybackich i blask gwiazd na nocnym niebie wchodzą w subtelny dialog z odległym horyzontem.

 

 

Z myślą o harmonii z otoczeniem, projekt obejmuje otwartą przestrzeń kuchenną z panoramicznym widokiem na Gotjawal. Zewnętrzne schody i ściana betonowa pełnią funkcję estetyczną, tworząc naturalny przepływ, podobny do ruchu wiatru. Dzięki nim mieszkańcy mogą w pełni korzystać z piękna Jeju, zachowując prywatność.

 

 

Dom jest nie tylko estetyczny, ale i funkcjonalny. Na parterze znajduje się sypialnia, kuchnia, salon i łazienka, z kolei na piętrze kolejna sypialnia i kolejna łazienka. Wysokie okno na pierwszym piętrze otwiera się na imponujący widok Gotjawal, a linearna aranżacja przestrzeni wnętrza podkreślana jest przez tradycyjne drzwi.

 

 

Niebanalnym elementem jest otwarta przestrzeń z jacuzzi, tworząca harmonię z naturą. To idealne miejsce do relaksu i obcowania z otaczającym światem. Kuchnia, częściowo zanurzona i otwarta na Gotjawal, odzwierciedla tradycyjną kuchnię Jeju, wzbogacając doświadczenie o dźwięki przyrody.

 

 

Seon Heul Sup to nie tylko architektura, ale i oddanie szacunku dla natury Jeju. Projekt ten, korzystając z lokalnych inspiracji, tworzy przestrzeń, w której architektura i ludzie są integralną częścią piękna matki natury.

ArchitekturaDom w górachDom w lesie